Ik weet ik weet, wat jij ook weet

Cybercriminelen hebben verschillende manieren om hun handen op gevoelige informatie te krijgen. Eén daarvan is het raden van jouw inloggegevens. Met de inloggegevens hebben cybercriminelen toegang tot alle gevoelige data van jouw organisatie, om deze vervolgens te versleutelen of stelen. Om dit te voorkomen, is het ook handig om te weten hoe de cybercriminelen dit doen.

'Eenvoudig' stelen
Eén van de manieren is simpelweg het stelen van wachtwoorden. Maar hoe doen ze dit? Dankzij de bekende phishing e-mails kunnen ze achterhalen wat de wachtwoorden zijn. Een phishing mail is een mail van een cybercrimineel die zich voordoet als een legitiem bedrijf. Ze proberen ook de mails altijd zo echt mogelijk te laten lijken. Waarvan de één beter is dan de ander. En het enige wat jij hoeft te doen, is te klikken op de link in deze mail en je aan te melden op de foute website. Daarmee krijgen ze eenvoudig toegang tot jouw gevoelige data. 

Je kunt het ook gewoon vragen
Door gewoon de vraag te stellen, krijgen cybercriminelen ook hun antwoorden. Door te bellen en zich voor te doen als een legitieme organisatie en een situatie te creëren waardoor ze algauw vertrouwen wekken bij slachtoffers. Dus dan zelfs bij de letterlijke vraag wat de gegevens zijn, worden helaas ook soms de antwoorden gegeven. Daarmee hebben ze direct toegang tot de accounts en daarmee tot de gevoelige data.

Een groot lek
Een datalek ergens anders, kan ook voor risico's zorgen bij jou. Ook al is het verstandig om overal een ander wachtwoord te hebben, is het vaak ook gemak om hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken te gebruiken. Daardoor hebben cybercriminelen met een hack direct toegang tot meerdere inloggegevens. 

Alles onthouden
Automatisch wachtwoorden laten onthouden, automatisch ingelogd zijn: heel fijn is dit. Ook zeker voor de cybercriminelen. Want op deze manier hebben ze sneller toegang tot jouw accounts van verschillende websites en diensten. Dit allemaal vaak zonder dat je dit door hebt. Of dan helaas te laat... Laat wachtwoorden niet automatisch opslaan en zeker niet in je browser. Maar schakel dan een wachtwoord service in voor extra veiligheid. En uiteraard, met een Multifactor Authenticator.

Doe eens een gok
Cybercriminelen maken er ook een spel van: Ze raden jouw wachtwoorden. Wat hebben ze daarvoor nodig? Toegang bij het aanmeldscherm, waar het slachtoffer zich inlogt met zijn of haar gegevens. En waar de criminlen ruimte hebben om een aantal keer te raden over een langere periode. Zonder limiet van het aantal keer raden, kunnen de criminelen ongelimiteerd doorgaan met het raden van het wachtwoord. Uiteindelijk raadt de cybercrimineel het wachtwoord. Dit kan handmatig of via een geautomatiseerd hulpmiddel. Dit kun je moeilijker maken voor de cybercriminelen door lange wachtwoorden te gebruiken. Want eenvoudige en korte wachtwoorden zijn eenmaal makkelijker te raden. Daarvoor hebben ze minder kansen nodig. Check nu of jouw wachtwoorden voldoen om een enorm sterk wachtwoord te worden en lees ons artikel.

Een stok achter de rug
Multifactor Authenticator: Dit heb je vast al eens gehoord. Dit is niets meer dan een extra controlestap tijdens het inloggen. Denk bijvoorbeeld aan een verificatiecode die wordt gedeeld met de betreffende persoon via mail of telefoon. Of via een app die een bericht pusht die je eerst moet verificeren voordat je je kunt inloggen. Klik hier om er meer over te lezen.

Daarnaast is het van belang om sterke wachtwoorden te bedenken, en verschillende voor de diverse logins. Lees hier meer over hoe jij dé beste wachtwoorden kunt maken.

Uiteraard gaat het om bewustwording en weten hoe jouw security er op dit moment uitzien. En te kijken waar het geoptimaliseerd kan en zal worden. Een ongeluk en het gevaar zit in een klein hoekje. Kijk gauw verder hoe jij beter kunt voorkomen dan genezen. Waar wacht je nog op? Bekijk alle Security oplossingen hier.

Terug naar nieuwsoverzicht