World Password Day 2024

Voor bijna alles heb je tegenwoordig een login nodig. Of het is voor het online kopen van kleding, het boeken van een reis of je bankgegevens te checken. Wachtwoorden houd je geheim en je wilt zeker niet dat deze in de verkeerde handen terecht komen. Maar hoe goed beveiligd ben jij? Op 2 mei 2024 is het World Password Day. Deze dag staat wereldwijd in het teken van de bewustwording in het omgaan met wachtwoorden.

w@cHtW0OrD!
Ruim een derde van de Nederlanders gebruikt dezelfde wachtwoorden voor verschillende logins. Handig voor jezelf om te onthouden natuurlijk. Maar niet zo slim wanneer men bij jouw gegevens komt. Denk aan een datalek bij een organisatie waar jouw gegevens bekend zijn. De hackers kunnen met deze gegevens ook verder induiken op jouw persoonlijke gegevens. Met deze gegevens kunnen ze zo ook bij andere bedrijven inbreken onder jouw naam. En dit wil je natuurlijk voorkomen! Stel je voor, ze komen achter het wachtwoord die je ook gebruikt voor de bank of andere betaalgegevens.

Strong, Stronger, Strongest
Tijd om een veilig en sterk wachtwoord te kiezen. Veelal geven websites al vereisten waar jouw wachtwoord aan moet voldoen om uberhaupt een login te kunnen maken. Maar hebben zij dit niet, dan is het goed om hier zelf mee aan de slag te gaan. Wanneer je een nieuw wachtwoord aanmaakt, gebruik dan:

  • Grote en kleine letters
  • Cijfers
  • Vreemde tekens, zoals !@#$%^&*()_+<>?
  • Lang wachtwoord (minstens 12 tekens)
  • Bedenk een wachtzin: Iben geboren ovrijdag 31 juli 1936!. Ibgov31j1936!

Daarbij is nog een tip: gebruik niet de naam van jouw lievelingshuisdier en geboortejaar. Dit kan alsnog iets te makkelijk geraden worden.

Door het bos de bomen niet meer zien
Natuurlijk, door de vele verschillende logins zul je ook meer moeten onthouden. Het opschrijven op een papiertje is echter niet het meest handige om te doen. De browser wilt je helpen met het opslaan in de browser, maar weiger deze te allen tijde. Mocht iemand toegang hebben tot jouw device, denk bijvoorbeeld aan jouw laptop, dan hebben ze meteen ook toegang tot alle logingegevens. Allemaal omdat je dit hebt opgeslagen in je browser. De oplossing voor de vele wachtwoorden is een wachtwoord manager. Door dit systeem zijn al jouw wachtwoorden beveiligd en dankzij een ander wachtwoord heb je toegang tot dit systeem. Dat betekent inderdaad dat je minstens 1 wachtwoord toch moet onthouden. Het scheelt je een aantal keer resetten, wachtwoorden vergeten of onveilig opslaan. En een wachtwoord manager gebruikt altijd een sterk wachtwoord.

Beveiliging tot de MAX!
Naast sterke wachtwoorden heb je nog een extra middel die je kunt invoeren voor extra beveiliging: Multi Factor Authentication. Ook wel MFA of 2FA genoemd. Wanneer je wilt inloggen, zul je nog een extra actie moeten uitvoeren. Denk hierbij aan toestemming te geven via een MFA app of een verificatie code invoeren die je hebt ontvangen via de mail of telefoon. Mochten jouw inlogggevens of devices in de verkeerde handen terecht komen, dan hebben ze dankzij MFA niet direct toegang tot jouw gegevens. Daarmee kun je toch gerust adem halen wanneer je hoort over een datalek of wanneer jouw laptop gestolen is.

Het begint allemaal bij bewustwording en eigen stappen ondernemen. Dus, hoe staat het bij jou ervoor? Alles in orde of toch tijd om hier en daar een wachtwoord te veranderen?

Terug naar nieuwsoverzicht