Wat is Microsoft Azure?

Steeds meer bedrijven werken uitsluitend in de cloud. Dat betekent dat ze niet alles meer op hun eigen computers of servers bewaren, maar dit online doen. Dit wordt ook wel cloud computing genoemd. Cloud computing biedt de mogelijkheid om altijd en overal gecontroleerde toegang te hebben tot gegevens, zoals software en applicaties. Een van de grootste spelers op dit gebied is Microsoft Azure. In deze blog leggen we u uit wat Microsoft Azure is, hoe het werkt en waarom zoveel bedrijven ervoor kiezen.
Wat is het platform Azure van Microsoft?
Mogelijk heeft u wel eens gehoord van Microsoft Azure, maar wat is het precies en waarom kiezen zoveel organisaties ervoor? Microsoft Azure is het online cloudplatform van Microsoft. Het werd in 2010 gelanceerd onder de naam "Windows Azure", maar kreeg in 2014 de naam "Microsoft Azure". Het moest namelijk duidelijk worden dat het platform veel breder inzetbaar is dan alleen voor Windows-gebaseerde toepassingen. Azure is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste cloudplatforms ter wereld, naast Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP).
Azure biedt een uitgebreide reeks diensten waarmee u applicaties kunt bouwen en beheren via Microsoft’s wereldwijde netwerk van datacenters. Denk hierbij aan opslag, rekenkracht, databases, kunstmatige intelligentie, Internet of Things (IoT), DevOps en nog veel meer.
Wat kunt u doen met Azure?
Het grote voordeel van Azure is de veelzijdigheid. Het platform ondersteunt honderden verschillende services die geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. Enkele voorbeelden zijn:
- Programma’s draaien: draai uw eigen besturingssysteem in de cloud, of dit nu Windows of Linux is;
- Webapplicaties hosten: ontwikkel en beheer schaalbare webapplicaties zonder zorgen over de onderliggende infrastructuur;
- Data opslaan: sla veilig gegevens op in databases;
- Artificial Intelligence (AI): maak gebruik van kant-en-klare AI-services of ontwikkel uw eigen modellen;
- Software beheer: automatiseer uw softwareontwikkeling en deployment met tools zoals Azure DevOps of GitHub Actions;
- Back-ups maken: zorg voor veilige en betrouwbare back-ups van uw gegevens, waar u zich ook bevindt. Daarmee wordt systeembeheer eenvoudig gemaakt.

De voordelen van Azure
Waarom stappen zoveel bedrijven over op Azure en wat is de toepassing van Microsoft Azure? Er zijn een aantal voordelen die vaak genoemd worden in de afweging om over te stappen:
1. Schaalbaarheid en flexibiliteit
Azure groeit mee met uw organisatie. Heeft u tijdelijk extra rekenkracht nodig? Dan kunt u eenvoudig opschalen. Minder nodig? Dan schaalt u weer af. U betaalt alleen voor wat u daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt het platform flexibel in gebruik.
2. Kostenefficiëntie
Met het pay-as-you-go-model van Azure hoeft u geen dure investeringen te doen in eigen servers of datacenters. U betaalt uitsluitend voor de resources die u gebruikt, waardoor u geen onnodige kosten maakt.
3. Betrouwbaarheid en beschikbaarheid
Azure beschikt over een wereldwijd netwerk van datacenters, verspreid over meer dan 60 regio’s. Dit stelt Microsoft in staat om een hoge beschikbaarheid en lage latency (vertraging in dataoverdracht) te garanderen.
4. Veiligheid en compliance
Microsoft investeert jaarlijks miljarden in beveiliging en beschikt over een team van duizenden experts die continu werken aan het beveiligen van het platform. Azure zorgt voor versleuteling van data bij opslag en verzending om beveiliging te garanderen. Zo draagt Azure bij aan de digitale veiligheid van uw organisatie.
5. Hybride mogelijkheden
Een onderscheidend kenmerk van Azure is de ondersteuning voor hybride cloudoplossingen. Met diensten zoals Azure Arc en Azure Local kunt u uw lokale infrastructuur koppelen aan de cloud. Dit is ideaal bij migraties of voor organisaties die met gevoelige data werken.

Voor wie is Azure bedoeld?
Wat het platform zo speciaal maakt, is dat Azure van Microsoft geschikt is voor diverse gebruikers, van kleine startups tot internationale ondernemingen. Ook sectoren met specifieke eisen zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en de financiële sector kunnen gebruikmaken van Azure dankzij de uitgebreide mogelijkheden en maatwerkoplossingen.
Daarnaast is Azure populair onder ontwikkelaars vanwege de ondersteuning voor veel programmeertalen, frameworks en tools zoals Java en Python.
Azure en ERP combineren
ERP (Enterprise Resource Planning) is één centraal systeem voor het beheer van alle bedrijfsprocessen binnen een organisatie. Ook hierbij speelt Azure een belangrijke rol. Steeds meer ERP-systemen worden gehost in de cloud, waarbij Azure vaak als platform wordt gekozen. Microsoft Dynamics 365, het ERP-platform van Microsoft, draait volledig op Azure. Hierdoor profiteren bedrijven van voordelen zoals schaalbaarheid, realtime data en naadloze integratie met andere Microsoft-tools zoals Microsoft 365.
Beginnen met Azure
Voor organisaties die willen starten met Azure, biedt Microsoft diverse hulpmiddelen en begeleiding. Zo is er het Azure Cloud Adoption Framework, dat bedrijven helpt bij een gestructureerde overstap naar de cloud. Nieuwe gebruikers kunnen bovendien gebruikmaken van een gratis starttegoed, zodat ze risicoloos kunnen experimenteren met de mogelijkheden. Daarnaast zijn er trainingen en certificeringen beschikbaar voor IT-professionals die zich willen specialiseren in Azure.
Bij XTRN-IT zijn we gespecialiseerd in Azure beheer. Als Azure specialist helpen wij u en uw bedrijf dan ook graag verder bij het innoveren en groeien van uw bedrijf met behulp van cloud computing. Wilt u graag overstappen naar de cloud, maar kunt u wel wat hulp gebruiken of wilt u het Azure beheer van uw bedrijf graag uitbesteden? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.