De 8 basismaatregelen voor een veilige digitale organisatie

De 8 basismaatregelen die jouw organisatie helpen tegen cyberaanvallen. Denk aan hack aanvallen of phishing. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft een manual opgesteld waar je de 8 punten kan lezen en bekijken of jij eraan voldoet. Daarnaast hebben ze het de huidige cybersecurity status in Nederland gedeeld.

Het Cybersecurity Beeld Nederland 2021 (CSBN2021) laat een overzicht zien van alle ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en -dreigingen. Daaruit blijkt verder dat veel basismaatregelen bij veel organisaties nog onvoldoende zijn geïmplementeerd tot zelfs het ontbreken ervan. Bijvoorbeeld multifactorauthenticatie. Oftewel in Jip en Janneke taal: Methode om op meer dan 1 manier te controleren of de juiste persoon zich aanmeldt. Dit kan zijn door een extra verificatie via een code of een beveiligde app. 

Het NCSC heeft de 'Handreiking Cybersecuritymaatregelen' opgesteld om jou als organisatie een duidelijk overzicht te bieden welke maatregelen je zou moeten nemen voor een veilige, digitale organisatie. Om op deze manier cyberaanvallen te voorkomen. Aan jou de taak om na te gaan of jouw cybersecuritybeleid aan de maatregelen voldoet. 

Het gaat in totaal om 8 maatregelen:

  1. Het installeren van updates
  2. Genereren van logbestanden
  3. Multifactorauthenticatie
  4. Het maken en testen van back-ups
  5. Netwerksegmentatie
  6. toegangsbeheer
  7. Het versleutelen van opslagmedia met gevoelige bedrijfsinformatie
  8. Het controleren en beveiligen van apparaten en diensten die vanaf het internet bereikebaar zijn

Alles voor een goede cyberweerbaarheid! Wil jij na het lezen van deze maatregelen er meer over weten en zelf testen en meten wat de situatie is in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op en wij kijken samen naar welke security diensten jouw cyberweerbaarheid kunnen versterken!

Bekijk hier Handreiking Cybersecuritymaatregelen
Bekijk hier Cybersecurity Beeld Nederland 2021

Terug naar nieuwsoverzicht